1

PEMAIN BOLA BERTARAF DUNIA BERAGAMA ISLAM =)

Posted by ZuLkIFli on 08:19








 Assalamualaikum... dsbabkn ak nie mnat dgn dunia bola spak... ak nk brkgsi mklumat brkaitan pmain2 brtraf dunia yg kite x sdar bhwa mreka nie ISLAM... satu bende yg mnarik untuk dkongsi... slamat mmbace=)


1. zineidine yazid zidane
(yang ni memang dah terbukti dah memang islam sebab dia ni peranakan algeria tetapi ada pendapat yang mengatakan dia ni tak practising islam pun)



2. samir nasri
(tgk nama pun dah tau dah dia ni islam.. skang ni berpacaran dgn pemain tenis france tatiana golovin... kalo dorang kawin pun aku harap si nasri ni tak la tukar agama macam djibril cisse tu)

3. karim benzema
(pemain french yang baru berusia 21 tahun... ni pun spesies nasri jugak)

4. hatem ben arfa
(dia ni pun pemain muda perancis yang baru nak naik.. tapi tak terpilih untuk join skuad france untuk euro 2008)

5. franck ribery...
( nama penuh dia adalah franck "bilal" ribery.. nama bilal tu diambil bersempena dengan nama bilal bin rabbah... convert ke islam sebab kawin ngan isterinya yang berketurunan algeria... dan dia ni still mempelajari islam dari isterinya...dia dikesan menganut agama islam bila bermulanya perlawanan bola sepak dia mengangkat tangan persis seperti mengangkat takbir ada anak dua orang namanya Hizya and Shakinez untuk maklumat lebih lanjut klik link ni IslamOnline.net- News)

6. eric abidal
(pemain yang mempunyai martinique descent ...mewakili france team pada world cup 2006 menggantikan tempat mikael silvestre.. pemain barcelona yang men left back..converted islam selepas kawin.. dan tukar nama kepada bilal)

7.nicholas anelka
( bermain di bahagian forward dan baru2 ni men untuk chelsea.. dan ini melengkap kan dia sebagai pemain most expensive player in football history having commanded more than 85 million GBP in transfer fees... banyak kelab dia ni men.. dan ada sumber yang mengatakan dia diislam kan sendiri oleh yusuf islam iaitu kawan karibnya sendiri)

8.Frédéric Kanouté
( atau nama penuhnya Frédéric "Fredi" Oumar Kanouté... bapaknya pulak bernama mehmet kanoute.. skang men untuk sevilla... berkerakyatan perancis tapi bedarah keturunan mali... dia ni prefer bermain untuk negara mali berbanding perancis...Frédéric Kanouté has been a practising Muslim from around the age of 20. This meant that his current club in the 2006/07 La Liga season, Sevilla, had to give him a brand-free jersey every match, because of the club's sponsor—888.com, an internet gambling site—and gambling is against the principles of Islam. The company, however, agreed to give some money to an Islamic charity in return for Kanouté wearing the sponsored kit. Frédéric Kanouté has splashed out more than US$700,000 to buy his own mosque in Spain. The privately owned mosque was due to be sold after a contract to use the premises by the local Muslim population had expired. The Islamic Community of Spain confirmed that a last-minute appeal was made to Kanouté after the mosque had been put up for sale.In 2006, he has launched an appeal to establish a 'Children’s Village' in Mali.Kanoute is married to Fatima and they have two small kids, Ibrahim and Iman.... bagus gila mamat ni.. respek gila aku ngan dia ni)

9. Vassiriki Abou Diaby
(pemain tgh arsenal.. ivory descent.. aku tak tau bnyak sgt sal mamat ni)

10. robin van persie
( convert ke islam pun sebab kahwin ngan bouchra... isterinya ni pun ada darah maghribi... ada anak sorang.. nama anak dia Shaqueel, lahir pada November 16, 2006)

11. Mahamadou Diarra
(bermain untuk real madrid skang ni.. berasal dari mali dan ada sumber yang mengatakan yang dia akan berpindah ke inter milan ataupun juventus pada musim panas ni)

12. Johan Djourou
(Swiss international football player who currently plays for Arsenal...dia bermain sebagai defensive midfielder juga sesuai untuk bermain di bahagian central defender)

13. zlatan ibrahimovic
(sapa tak kenai pemain ni memang tak payah tgk bola la... gi men guli lagik bagus..pemain kelahiran bosnia dia ni kalu korang nak tau la tetapi bermain untuk sweden.. kira pelarian la jugak dia ni)=skrg dia jadi penyerang inter milan kan

14. Lee Woon-Jae
(pemain antara bangsa South Korean football player with the Suwon Samsung Bluewings in the Korean K-League dan berperanan sebagai goalkeeper. He is 182 cm in height and weighs 82 kg. He was part of Korea's 1994, 2002, and 2006 World Cup campaigns. espn dan islamonline sendiri yang mengesahkan bahawa pemain ini adalah beragama islam)

15.Khalid Boulahrouz
(pemain belanda yang cukup aggresif.. pernah bermain bersama kelab chelsea namun akhirnya disingkirkan kerana sering melakukan kesalahan yang ***** dalam kotak penalti..berketerunan belanda maghribi)

16. adik beradik toure ... yaya and kolo toure
(Kolo bermain di posisi pertahanan manakala Yaya tengah. Yaya kini bermain utk kelab Greece, Olympiakos dan prestasinya mencuri perhatian beberapa kelab gergasi termasuk Manchester United, Chelsea dan AC Milan. Namun dia tidak menerima
semua tawaran itu kerana mempunyai impian bermain bersama abangnya, Kolo di Arsenal...sumber dari Gila BOLA | player since 1999: Famous Muslim Football Player)

17. salihamidzic
(pemain tgh yang berasal dari bosnia herzegovina... skang men untuk juventus)

18. Rami Shaaban
(swedish football player.. pernah bermain untuk arsenal pada 2002)

19. semua pemain turki... iran... egypt...saudi arabia)

sebenarnya dalam sedar tak sedar.. memang banyak pemain bola yang beragama islam ni... cuba kita tak sedari je... aku pun agak berbangga jugak la sebab adanya orang muslim sendiri yang terkenal dan berbakat besar dalam bidang sukan ni...kalu korang ada nak tambah senarai pemain nya sila lah tambah.. ak u nak tau jugak sape lagik pemain bola yang terkenal tetapi beragama islam ni

Links to this post

Copyright © 2009 silence All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.