0

WELC0ME RAMADAN AL-MUBARAK!!!!

Posted by ZuLkIFli on 21:57


Bulan Ramadan menjelma kembali!!!
Assalamualaikum w.b.t=))))...syukur alhamdulillah telah menjelang Ramadhan yang sangat mulia lagi penuh dengan rahmat.... jangkaan Ramadhan ialah pada 01/08/2011 iaitu hari isnin....maka sesi melihat anak bulan telah dilakukan dan sekali gus pemegang mohor-mohor besar mengisytiharkan bahawa "ARINI, PUASA........!!.i'allah kita adalah insan-insan yg sgt bertuah sekiranya dapat merasai & menikmati bulan mulia ini, RAMADHAN MUBARAK....


 for the first mlm Ramadhan, maka bermula lah SOLAT TERAWIKH.... kite kena igt, setiap hari dalam bulan ni, ia menjanjikan ganjaran yang sangat lumayan...Subhanallah!!! 10 malam pertama adalah penuh kerahmatan, 10 malam pertengahan adalah penuh keampunan, dan 10 malam terakhir adalah terlepas dari siksa api neraka, ade mlm Lailatul Qadar lagi..fuhh...Masyaallah!!..hebat!!

I'allah jika kita beramal ikhlas, sabar, khusyuk dan semata-mata kerana yang maha Esa, kita bakal merasai nikmat Ramadhan yang sebenar nan indah=))),pendek kate kita berpesta ibadah gteww...If taip je kat pakcik google, pasal manfaat or kelebihan Ramadhan, sure macam-macam benda kita buleh baca...cume, kena make sure la, sumber yg sahih dan dari mereka yang ariff(berilmu)....x pun, buku-buku pun ade banyak....sgt menarik...sy nk cakap lebih-lebih pun, ilmu cetek lagi...heeeeee..
***

~ From the bottom of my heart, wish all Muslims in the entire world, to celebrate Ramadan with the sincerity, spirit, strength & exciting..make this Ramdan better than before, and train ourselves to be a good person, find together His bless, ask for His forgiveness, and enhance our good deeds & worship, only for Allah S.W.T =) Amin ya rabbal a'lamin..~ Ahlan wsahlah w marhaban ya Ramadan kareem..

So, before sy stop entri ni..sy letak sekali, pic2 bkaitan ramadan...jgn lupe 3 prkara pnting dlm blan nie...
1. p0se
 
 2. qiamulail
 
 3. al-quran
 
camat berpuase =)


 

Links to this post
3

al0ne.....

Posted by ZuLkIFli on 09:08
al0ne
al0ne.....
al0ne..........
wawawawa..2 ari duk umah s0rang2... 
mak+abah+adek g vcati0n kt hat yai..bestnye r...haha
xpe r...kne r mnfaatkan mase...kmas umah+sdai kain+g keje...haha
pape slamat g r cik abdul halim+nurhayati mhjudin+nurnabilah....hu2

nie r tmpt2 d0rg g k0wt...~agak2 j~haha







Links to this post
3

8 cara berpakaian dalam Islam

Posted by ZuLkIFli on 08:24
assalamualaikum
just nk k0ngsi ilmu2 yg mlekat time g kliah2 agama....
kali nie nk k0ngsi tntang cara berpakaian dalam islam tuk llaki dan prempuan..

pmakaian muslim 

pemakaian muslimat
1. tutup seluruh anggota yg dikatg0rikan sbgai aurat....
    bagi wanita

    Maksudnya : "Wahai Asma', sesungguhnya seorang perempuan apabila sampai umar Haid, tidak boleh dilihat daripadanya melainkan ini dan ini, lalu baginda mengisyaratkan ke Muka dan dua tapak tangan." 

Hadith ini diriwayatkan dari 'A-isyah r.'anha. Al-
Albani di dalam Soheh Abi Daud


bagi lelaki
aurat lelaki ialah kawasan di antara pusat dan lutut. Jadi berdasarkan pandangan ini, paha adalah aurat dan wajib ditutup. Dalil mereka hadis dari Jarhad al-Aslami r.a. yang menceritakan; “Rasulullah duduk bersama kami sedang pahaku ketika itu terbuka. Lalu Rasulullah berkata kepadaku;

أما علمت أنَّ الفخذ عورةٌ
“Apakah kamu tidak mengetahui bahawa paha adalah aurat?”. (Riwayat Imam Abu Daud, Tirmizi dan Malik)



2. tiada perhiasaan terhadap pkaian yg dpakai
- perhiasan dsini brmaksud perhiasan yg mlampau2..+labuci+manik+mcm2 agi smpi silau 0rg yg pndang.

3. pakaian jgnlah terlalu nipis
-byk k0wt org pkai cmni skang...pki tdung+baju+sluar dh el0k dh...tapi lutsinar plak..seel0k2 pmilihan
pmkaian tue biarla yg tbal sket...

4. pakain jgnlah terlalu ketat
 -bab nie pling byak ak tg0k berlaku...mntak maap ckp..kbyakannye prmpuan...rmai yg sgka pkai tdung tue  
 dh ttup skslurhan aurat dh..smpai baju ngan sluar pn bley snang2 amek "adek" pnye...tue yg ktat tue..

5. jgan berwangi-wangian yg melampau (wanita)
-wanita ini sdah ad daya trikan trsendiri..x perlu kpada pmkaian wangi-wangian yg mlampau smpai 1 batu
bley bau dh..

6. jgan menyerupai lelaki (perempuan) jgn menyerupai perempuan (lelaki)
-bab ini sume sdia maklum..
gmbar hiasan

gmbar hiasan


7. jgn menyerupai pkain 0rg kfir
 -haram bepkaian mnyerupai 0rg kfir... sperti c0nt0h mmakai baju snta claus

muke pn jhat dh..huhu

8. jgn mmakai pkain sbab nk dpat kmasyuran....
-bnda nie yg sring kali blaku kt diri kita..pkai satu2 bnda tue nk tarik prhatian 0rg...bagi ak klu 0rg tue dh cntik+lawa@hensem klu die pkai baju pape pn still nmpk sume tue...tapi bagi yg xlawa+xcntek@xhensem pkai cntek cmna pn ttap xnmpak sume bnde2 tue...s0 cnclusi0nnye 0rg yg x cntek j la yg slalu duk tarik prhatian dgn cara pmakaian nie an...
p/s cntik@lawa@hnsem tue sbjektif... bleh jdik akhlak, rupa paras,budi bhasa...pndai mnilai n0...huhu
renung2xkn =)


Links to this post

Copyright © 2009 silence All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.